Den tiden som jag inte mår illa försöker jag vara flitig och hinna med en hel del sömnadsmässigt. Visst, jag vet mycket väl om att det är hela 5 månader kvar innan bebisen beräknas titta ut, men jag tycker inte att det skadar att börja sy alla babyprylar som jag har på min "att sy lista"redan nu. Då är jag förhoppningsvis klar med det mesta i god tid och dessutom är det ju så kul att sy.
Den senaste tiden har jag bl.a. sytt färdigt 2 st formsydda pocketblöjor efter mönstret La Di Da i strl newborn. De är sydda helt i bambutyger, med bambuvelour som ytter- och innertyg, samt bambuhampacollege som mellantyg. De är supermjuka och ser verkligen yttepyttesmå ut. Man kan undra om en nyfödd verkligen är så liten?
Via Emilitens blogg (det var förresten Jenny som inspirerade mig till att börja sy tygblöjor) hittade jag mönstret till en så kallad RRP (Ritas Rump Pocket) som är en onesizeblöja som passar barn från ca. 5-15 kg. Förhoppningsvis kan blöjan passa hela blöjperioden och är därför en ekonomisk blöja. Man ska även kunna använda den till riktigt små bebisar genom att vika ner kanten på den. Enligt mönsterbeskrivningen ska blöjan endast sys i två lager tyg, vilket också gör den tunn och smidig. För att de ska absorbera lite mer, har jag dock sytt fast ett tunnt "inlägg" i mina blöjor i antingen ett lager bambuhampacollege eller mikrofiberfrotté. Mina blöjor har antingen designflanell eller bambustretchfrotté ytterst och fuskmocka eller microfleece. Till dessa behövs inlägg, samt en blöjbyxa i wrapmodell eftersom det inte finns någon fästanordning på själva blöjan som kan hålla den uppe (snaps eller kardborre). Själv tänker jag använda pul-byxa till, samt en superfin ullbyxa som jag köpt av Emiliten och som kommer på posten inom de närmsta dagarna (+ ett antal fler Emilitenblöjor). Jag verkligen tokdiggar Jennys tygisar!
Till mina formsydda tygisar har jag i första hand tänkt använda ullblöjbyxor. Jag har därför stickat färdigt 2 st och fler är på väg. Dessa är stickade i Marks & Kattens ecoull med stickor nr.5,5. Mönstret heter "Samuels ullbyxa" och det kan du hitta
här. Det är en lättstickad ullbyxa och jag gillar att mönstret anpassas efter masktätheten på det garn man har och inte tvärt om. Med andra ord kan man sticka den i vilket garn, tjocklek och sticksätt man själv vill. Jag stickade ett hålvarv på mina där jag tänker sätta ett resårband. Jag väntar dock med att tvätta dem och ullkura dem tills det närmar sig BF.
Här ligger alla mina 26 st amningsinlägg så fint uppradade.
Jag får hemskt mycket spillbitar över efter tygblöjesömnaden och i detta lilla projekt kom de äntligen till användning.
De är sydda i 3 st lager totalt: 1 lager PUL-tyg + 1 absorberande lager med varierande innehåll (några har 1 lager tjock mikrofiberfrotté, några har 2 lager bambufleece, medan de flesta har 1 lager bomullsfrotté efter en slaktad handduk + 1 lager bambuhampacollege) + 1 lager tyg som ska ligga närmast huden. Eftersom jag aldrig ammat tidigare och inte vet vilket tyg jag kommer att föredra närmast huden har jag använt naturmaterial (bambuvelour) på hälften av inläggen och tyger med stay-dryeffekt (fuskmocka, coolmax eller microfleece) på den andra hälften. Inläggen är 10 cm i diameter. Långt ifrån alla blev perfekta rent detaljmässigt, men det är endast jag själv som ska använda dem och huvudsaken är ändå att de uppfyller sin funktion. Så lite skavanker gör ingenting. Nu hoppas jag bara att de blev tillräckligt tjocka och att de kommer räcka i antal.
Sist ut måste jag visa en bild på min "gris" som vilar i sin nysydda hängmatta. Den blev populär nästan direkt och har blivit den nya favoritsovplatsen för honom.